Noget i fordøjelsesprocessen er ikke som det skal
være. Fordøjelsessystemet er meget vigtigt i forhold til at holde dig i live.
Det er jo fordøjelsessystemet, der optager og omsætter vigtigt næringsstoffer
og udskiller affaldsstoffer. Derfor er det så vigtigt at tænke over hvad det er
man putter i munden. For det der afgør hvor god en fordøjelsesproces du får, er
maden du putter i munden!
Det kan du gøre:
Spis regelmæssigt og fordelt over dagen.
Spis hellere små portioner, men ofte - i stedet for
store portioner, få gange om dagen.
Vær opmærksom på hvordan lige præcis dit
fordøjelsessystem fungere - det er nemelig meget individuelt.
Hvad skal man drikke?
Ca. 70% af din totale kropsvægt består af vand. Derfor
er vand så vigtigt at optage, både som drikkelse og via mad. Vand er
livsnødvendigt at for at opretholde
kroppen i god stand.
Det kan du gøre:
Det anbefales at drikke 1,5 til 2 liter vand om dagen. Drik fx et glas før
du skal spise og kun lidt under måltidet. Dermed undgår du at komme til at
"skylle" maden ned, uden at have tygget det tilstrækkeligt - dette er
bedst for fordøjelsessystemet.
Alt i alt kan dette ene element have stor indflydelse
på resten af fordøjelsesprocessen.
Hvor ofte bør man egentlig gå på toilettet?
Den tid der går fra man at puttet noget sundt og
fiberrig mad i munden, til det er klar til at komme ud igen, tager ca. 8
timer
Derfor bør man minimum besøge toilettet mindst én gang
om dagen.
Det kan du gøre:
Hvis man ikke er en hyppig gæst på toilettet, tyder
det på at der er noget i vejen med ens kost. Spiser man fx meget hvidt brød,
slik osv. får maven ikke meget at arbejde med.
Hvis man er endt ude på dette spor, hvor kosten ikke
har meget betydning, bør man begynde at arbejde med at spise sundere. Spis i
stedet mad med indhold af fuldkorn, fibre og frugt og grønt.
Friske grøntsager er sundere end frosne
Nej, tro om igen!
Frugt og grønt transporteres ofte langt. Derfor høstes
frugter go grøntsager ofte i umodentilstand, dermed kan det nedsætte
næringsindholdet.
Frossen grønt kan derimod høstes når det er moden og
derefter med det samme fryses ned. Ved at frugt og grønt fryses umildbart
efter, minimeres tabet af næringsindhold
- og især i
forhold til hvis det skulle have kørt den lange vej til fx Danmark.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar