Grundlæggende om kulhydrater:
Glukose
Kulhydrater finder
man i de fødevarer som stammer fra planter. Det vil blandt andet sige
grønsager, brød, pasta, slik og sodavand. Alt kulhydrat stammer fra planternes
produktion af glukose i fotosyntesen. Kulhydrater opdeler man i de simple og de
komplekse. Simple kulhydrater er: Glukose, fruktose og hvidt sukker, så det er
de sødere madvarer som lys pasta, sukker, frisk og tørret frugt med mere. De
komplekse er: Stivelse og plantefibre, altså det "grovere" madvare
som groft brød, kartofler, korn med mere.
Grundformlen for glukose: C6H12O6
Glukose er et sukkerstof, som vi bruger som energikilde. Glukose er det, vi i daglig tale kalder: druesukker. Det er ikke nær så sødt som sukrose, som vi i daglig tale kalder: “almindeligt sukker” eller køkkensukker. Glukose dannes i planter i fotosyntesen. Glukose er vandopløseligt, som gør, at der kan blandes i vand. Dette gør det nemt for kroppen at optage sukkerstoffet. Glukose optages fra tarmen og bliver med blodet transporteret til organismens celler. Alle organismers celler kan forbrænde glukose og derved få deres energibehov dækket.
Hjernen og de røde blodlegemer er afhængige af en konstant forsyning af glukose fra blodplasmaet. Leveren og musklerne kan oplagre glukose, hvilket vil sige, at de kan gemme det og bruge der senere, når de har aller mest brug for det. Musklerne bruger glukosen til energi, men leveren bruger det til at sikre hjernevævet den glukose, den har brug for i de perioder, hvor der ikke er nogen optagelse af glukose i tarmen.
Fruktose
Grundformlen for fruktose: C6H12O6
Fruktose findes i frugt og honning. Det er et meget sødt sukkerstof. Fruktose er ikke med til at mætte dig, hvilket andre kulhydrater er med til. Man får altså ikke en mæthedsfølelse af at spise fruktose.
Sukrose
Grundformel for sukrose: C12H22O11
Sukrose er det, vi i daglig tale kalder normalt køkkensukker. Sukrose er glukose og fruktose, der er bundet sammen. Der er altså en glykosebinding og en fruktosebinding. Sukrose findes i mange produkter som for eksempel kager og slik.
Stivelse er lang kæde af flere hundrede glukoseenheder/molekyler sat sammen. Stivelse findes i bl.a. kartofler,majs og korn. Det er et tungtopløseligt stof i koldt vand. Det vil sige, at for at stivelse kan opløses i vand, skal skal det varmes op til omkring kogepunktet.
Cellulose
Cellulose er ligesom stivelse. Det består også af flere hundrede glukoseenheder/molekyler sat sammen. Der er dog en lille ændring i strukturen i cellulose, der gør, at molekylen er meget stærkere end stivelse. Cellulose findes i planter, som det, man kalder for plantefibre. Mennesker kan bare ikke, i modsætning til dyr, nedbryde cellulose, da vi ikke har et enzym til dette. Vi har altså ikke evnen i vores fordøjelsessystem til at nedbryde cellulose.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar