Forsøgs vejledning:
Forord til forsøgene:
I dette forsøg efterligner på en meget forstålig måde de processer, som sker i mavesækken og tyndtarmen, som fører til, at proteiner og fedtstoffer bliver delt til deres mindste byggeklodser, så de kan optages igennem tarmcellerne og blodet.
Materialer:
Små kødstykker
Maveprotease (pepsin), pulver med 2000 FIP/g = 30.000 units/g
1 M HCl
3 plasticposer
Termostat, 40 °C
Fremgangsmåden:
Der fremstilles følgende reaktionsblandinger:
1
|
2
|
3
| |
Kød
|
0
|
75g
|
75g
|
Vand
|
825 ml
|
750 ml
|
750 ml
|
1 MHCI
|
75 ml
|
75 ml
|
75 ml
|
Maveprotease
|
4 g
|
4 g
|
0 g
|
Hver reaktionsblanding overføres til en ren plasticpose, der lukkes med en tæt og holdbar knude. Det kan være godt at sikre sig med en knude også i bunden af posen, men det behøver man ikke. På plasticposerne skrives et tal så man kan se om det er blanding 1,2 eller 3.
Plasticposerne lægges i termostaten og de rystes så tit som muligt.
Efter 2 timer filtreres reaktionsblandingen gennem en fin sigte.
Den kødmængde, der er tilbage i sigten vejes.
Den kødmængde, der er gået gennem sigten, tages som mål for fordøjelsen.
Resultater:
Dette skete i vores forsøg:
Dette er blanding nummer 1. Der er intet kød i. |
Dette er alle tre blanding ved siden af hinanden efter de har lagt i varmeskab med cirka samme temperatur som kroppens. Posen i midten er pose nummer 2. |
Dette er indholdet af pose 2, efter vi har siet det og det nu står på en vægt. Nu bliver det meget tydeligt hvad det er at mavesyren gør nede i maven. |
Dette er indholdet af pose nummer 3, efter vi havde siet det. I denne pose var der ikke "mavesyre" i. Derfor er der meget forskel på denne pose og pose nummer 2, både på udsesende og vægt. |
Illustration
Video over hvad der sker når proteinerne bliver op brudt, hvilket der forklarer hvorfor der skete det der skete med vores kød i forsøget:
Ingen kommentarer:
Send en kommentar