torsdag den 20. februar 2014

Kapillærgangen


Stofferne fra fordøjelsessystemet, og kredsløbet generelt - skal ud til kroppens celler, så de kan give kroppen næring. Omvendt har kroppens celler noget affald, som de gerne vil af med. Dette sker gennem blodet i kapillærgangen.


Kapillærgangen opbygget af et lag celler med en sprækker mellem cellerne. Sprækkerne gør at vand og sukker, aminosyrer og salte opløst i vand kan komme ind og ud. MEN blodet og de største af blodets proteiner, kan ikke vandre mellem kapillærgangen og kroppens celler, da cellerne er for store       
Måden vandet med små molekyler bevæger sig mellem kapillærgangen og kroppens celler er pga. blodets tryk. Trykket presser vandet ud. Trykket falder jo længere det kommer gennem kapillærgangen, pga. gnidningen mellem blodet og kapillærgangens vægge. Dermed opstår der et osmose fænomen, da der er flere celler og større materiale pr. mm i blodet end der er uden for kapillærgangen. Derfor vil vandet søge tilbage fra kroppens celler til kapillærgangen, men denne gang indeholder vandet  affaldsstoffer som fx urinstof, medicinraster og hormonraster.

Ilten som blodet indeholder når det komme fra hjertet, kan vandre mellem kapillærgangen og kroppens celler helt frit via diffusion gennem kapillærcellernes cellemembraner, fordi ilten er upolær. Og ligeledes med CO2, som cellerne gerne vil af med igen til blodet. Fedtstofferne kan på samme måde vandre via diffusion.


Dermed får kroppens celler altså vand, næringsstoffer og ilt, og vandet sørger for at får afleveret CO2 og affald tilbage til blodet, som derefter løbe videre gennem kredsløbet. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar