Forsøg om fordøjelsen af proteiner

Forsøgs vejledning:


Forord til forsøgene:

I dette forsøg efterligner på en meget forstålig måde de processer, som sker i mavesækken og tyndtarmen, som fører til, at proteiner og fedtstoffer bliver delt til deres mindste byggeklodser, så de kan optages igennem tarmcellerne og blodet.

Materialer:
Små kødstykker
Maveprotease (pepsin), pulver med 2000 FIP/g = 30.000 units/g
1 M HCl
3 plasticposer
Termostat, 40 °C

Fremgangsmåden:
Der fremstilles følgende reaktionsblandinger:


1
2
3
Kød
0
75g
75g
Vand
825 ml
750 ml
750 ml
1 MHCI
75 ml
75 ml
75 ml
Maveprotease
4 g
4 g
0 g


Hver reaktionsblanding overføres til en ren plasticpose, der lukkes med en tæt og holdbar knude. Det kan være godt at sikre sig med en knude også i bunden af posen, men det behøver man ikke. På plasticposerne skrives et tal så man kan se om det er blanding 1,2 eller 3.
Plasticposerne lægges i termostaten og de rystes så tit som muligt.
Efter 2 timer filtreres reaktionsblandingen gennem en fin sigte.
Den kødmængde, der er tilbage i sigten vejes.
Den kødmængde, der er gået gennem sigten, tages som mål for fordøjelsen.

Resultater:

Dette skete i vores forsøg:
Dette er blanding nummer 1. Der er intet kød i.


Dette er alle tre blanding ved siden af hinanden efter de har lagt i varmeskab med cirka samme temperatur som kroppens. Posen i midten er pose nummer 2.

Dette er indholdet af pose 2, efter vi har siet det og det nu står på en vægt. Nu bliver det meget tydeligt hvad det er at mavesyren gør nede i maven.

Dette er indholdet af pose nummer 3, efter vi havde siet det. I denne pose var der ikke "mavesyre" i. Derfor er der meget forskel på denne pose og pose nummer 2, både på udsesende og vægt.


Illustration

Video over hvad der sker når proteinerne bliver op brudt, hvilket der forklarer hvorfor der skete det der skete med vores kød i forsøget:


Ingen kommentarer:

Send en kommentar